- Cultureel erfgoed
- Kunsten
- Snel naarIn de kijker
Op 2 december 2014 ging een openbare raadpleging over een geïntegreerde aanpak van het erfgoed door in het Europese Parlement. Deze hoorzitting past in een recente evolutie om binnen de EU meer aandacht aan erfgoed te besteden. Zo denkt het Europese Parlement aan de lancering van een Europees Jaar van het Erfgoed. Ze bereidt ook een rapport voor met aanbevelingen.
Tijdens de hoorzitting hebben verschillende experten het thema ingeleid en gewezen op rollen van de diverse betrokkenen, de voornaamste uitdagingen en prioriteiten.
Vervolgens kwam het Italiaans voorzitterschap haar werkzaamheden tijdens dit half jaar toelichten. Rosana Binacchi ging ook in op het nieuwe Werkplan Cultuur waarin verschillende prioriteiten rond erfgoed zijn opgenomen (zie verder). Ze had het ook over een aantal interessante Raadsconclusies zoals de conclusies over Participatief beleid van erfgoed (25 november 2014).
Nadien kregen de leden van de parlementaire commissie de kans om vragen aan de experts te stellen. De hoorzitting werd afgesloten door een interventie van de Catherine Magnant van de Europese Commissie. Zij wees op erop dat tal van Europese subsidie programma’s ook interessant zijn voor de erfgoedsector. Ze had het over de economische, sociale en intrinsieke waarde van erfgoed en de noodzaak om dit in kaart te brengen en hierover te sensibiliseren. Ze verwees naar een lopend onderzoek Cultural Heritage Counts for Europe: Towards a European Index for Cultural Heritage. Ze sprak ook over het nieuwe Werkplan van Cultuur dat onlangs werd goedgekeurd. Hierin is erfgoed expliciet opgenomen. Er komen een tweetal Open Methode van Coördinatie werkgroepen (dit zijn werkgroepen waar experten uit de verschillende lidstaten goede praktijken kunnen uitwisselen en beleidsaanbevelingen maken):
Deze hoorzitting past in een recente evolutie om binnen de Europese Unie meer aandacht te besteden aan erfgoed. Verschillende EU-voorzitterschappen, te beginnen met het Belgische voorzitterschap in 2010 met de Verklaring van Brugge, hebben geprobeerd om het erfgoed hoger op de EU-agenda te zetten.
Op 21 mei 2014 nam de Raad van Europese Unie tijdens het Grieks voorzitterschap conclusies aan over erfgoed als een strategische bron voor een duurzaam Europa. Dit was een historisch moment omdat het de eerste keer was dat Raad Raadconclusies over erfgoed goedkeurt. Deze tekst kan beschouwd worden als een doorbraak en is er onder andere gekomen dankzij de inspanningen van de internationale denkgroep EU en erfgoed.
In deze raadsconclusies worden de verschillende partijen zoals de Europese Commissie en de lidstaten, opgeroepen op werk te maken van een lange termijn en geïntegreerde aanpak van erfgoed. De Europese Commissie reageerde hierop in juli 2014 met een mededeling Naar een geïntegreerde aanpak van cultureel erfgoed voor Europa die verder bouwt op de recente raadsconclusies en in gaat op de mogelijkheden van de EU om de intrinsieke waarde van het erfgoed te bevorderen en te profiteren van zijn economische en maatschappelijke potentieel.
Het Europees Parlement neemt nu ook de handschoen op en wil een rapport maken. Deze hoorzitting kadert hierin. Zo denkt het Europees Parlement aan de herlancering van een Europees Jaar van het Erfgoed. Dit komt er dertig jaar na het Europese Jaar van het Bouwkundig Erfgoed in 1975.
De hoorzitting kan volledig herbeluisterd worden: http://www.europarl.europa.eu/committees/fr/cult/home.html