Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Floraliën Gent op Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed

31.01.2020
Floraliën Gent
Floraliën GentFloraliën Gent

​De minister van Cultuur besliste om nieuw immaterieel erfgoed op te nemen op de Inventaris Vlaanderen: de Floraliën Gent. Daarnaast plaatst hij acht praktijken op het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed.

De Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed: gewoontes en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen die ‘geborgen’ worden. Borgen is zorgen: het is bewust actie ondernemen om te zorgen dat mensen het erfgoed kennen en dat nieuwe generaties zin krijgen om eraan bij te dragen.

Achter dit immaterieel erfgoed staan de ‘erfgoedgemeenschappen’. Naast het uitvoeren van de traditie zelf, engageren deze mensen zich voor een duurzame erfgoedzorg. Ze ondernemen actie om ervoor te zorgen dat het erfgoed aan volgende generaties kan worden doorgegeven.

Floraliën Gent toegevoegd aan Inventaris Vlaanderen

De Floraliën Gent worden, sinds 1873, vijfjaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP) in Gent. Wat begon als een wedstrijd waar siertelers hun mooiste planten en bloemen lieten zien, is intussen uitgegroeid tot een groots, artistiek bloemen- en plantenfeest, een tiendaagse internationale tentoonstelling in samenwerking met de bloemen- en plantensector. Tussen elke editie ondersteunt de KMLP tal van activiteiten zoals bloementapijten, bloemen- en plantententoonstellingen in binnen- en buitenland, alsook de werking van een ‘Community’.

Floraliën Gent wil mensen inspireren en ondersteunen in hun behoefte aan een gezonde, natuurlijke leef- en werkomgeving, en wil die ook creëren en in stand houden. Daarom stimuleert en promoot Floraliën Gent de Horticultuur, het veredelen en telen van alle mogelijke tuinbouwproducten, van snijbloem tot boom, eetbaar en niet-eetbaar, en hun toepassingen. 

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed, hoe doe je dat? Het Register als nieuw beleidsinstrument voor het delen van inspirerende voorbeelden

Hoe we ons immaterieel erfgoed borgen, kunnen we leren van elkaar. Het Register van inspirerende voorbeelden is nieuw en bundelt acties en programma’s, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat anderen inspiratie halen uit deze dynamische lijst.

In het najaar van 2019 kon je een nominatie insturen voor het Register. Op advies van een expertencommissie koos de minister acht praktijken voor het Register. Ze zijn gespreid over heel Vlaanderen en tonen aan dat in Vlaanderen heel wat diverse soorten organisaties bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele organisaties als musea en erfgoedcellen, tot gemeentebesturen en vrijwilligersorganisaties.

  • Erfgoedfestival Alles es Just, Schaarbeek
  • Dia de los Muertos in het Mas (Antwerpen)
  • Initiatieven van de stad Dendermonde in aanloop naar de Ros Beiaard-ommegang in 2020: B-Rossen en Wildemanloop met Dendermondse pijnders
  • Handmade in Brugge
  • Zaghareet Clubs van Myriam van Imschoot
  • Stage vakwerk van het MOT Grimbergen (Museum voor de Oudere Technieken)
  • Das de Puppe van Draadpoppentheater
  • Het Hessels Ouër: dialectbijeenkomsten in Het Stadsmus in Hasselt

> Meer informatie over deze nieuwe praktijken 


Nog vragen? Neem contact op met Sophie Muyllaert, beleidsmedewerker Immaterieel Cultureel Erfgoed:

T 02 553 42 07 - sophie.muyllaert@vlaanderen.be