Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Luid de klokken op 21 september

26.03.2018
Vlaamse beiaardcultuur
Vlaamse beiaardcultuurVlaamse beiaardcultuur

Oproep aan alle beheerders van klokken in Vlaanderen: doe mee aan het Europees klokkenspel op de Internationale dag voor de Vrede. In heel Europa luiden de klokken op 21 september 2018.

Ringing the bells across Europe for the International Day of Peace kadert in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Het initiatief werd genomen door de Duitse coördinator van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en krijgt navolging in heel Europa. Als Vlaamse overheid willen we dit initiatief ondersteunen en roepen we alle beheerders en eigenaars in Vlaanderen om hieraan mee te doen. Het luiden van de klokken is symbolisch voor wat we met het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed willen doorgeven en onderstrepen: het belang van solidariteit en van ons rijke erfgoed in Europa. In 2018 herdenken we ook het einde van de Eerste Wereldoorlog en het belang van vrede voor iedereen.

Voor Vlaanderen is het waardevol immaterieel cultureel erfgoed.  De rituele handelingen van het manueel klokkenluiden in Vlaanderen en de Vlaamse beiaardcultuur staan beide op de ‘Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed'. De Beiaardcultuur wordt ook door UNESCO erkend als 'best practice' voor de borging van immaterieel erfgoed.

Meer info over het initiatief