Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Nieuw paviljoen in het Frans Masereel Centrum

11.02.2019
Nieuw paviljoen in het Frans Masereel Centrum
Nieuw paviljoen in het Frans Masereel CentrumNieuw paviljoen in het Frans Masereel Centrum

Het Frans Masereel Centrum, de grootste aanbieder van kunstenaarsresidenties in België, heeft op 9 februari 2019 een nieuw paviljoen van 420 m² geopend. Dat is niet alleen een architecturaal en artistiek imposant complement voor de bestaande koepel, maar sluit ook naadloos aan op de werking en visie van het Centrum voor printkunst en grafisch design.

In Frans Masereel Centrum bezoek je niet zomaar een expo. Je ontdekt er grafische kunst van op de tekentafel, in de doka of bibliotheek tot in de spotlights, van gerenommeerd werk tot works-in-progress. En je wordt er deel van.

Het nieuwe paviljoen breidt dat uit. Zijn niet-hiërarchische, vrij in te vullen machikado-structuur overstijgt de normatieve opdeling tussen kunstenaars en publiek, tussen met machines gevulde ateliers en tentoonstellingsruimtes, tussen product en proces. Net als Andy Warhol dat deed in zijn Factory.

Architecten van dienst: de Japanner Hideyuki Nakayama en Ido Avissar van het Parijse LIST. De bekende Belgische architect-schilder Jean Glibert – vorig jaar werd hij nog door Bozar met een retrospectieve geëerd – zorgt voor de artistieke invulling.