Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Openba(a)r - Open talk rond het pilootproject kunst in opdracht op de Tondeliersite in Gent

30.03.2015

Donderdag 2 april 2015 van 17u00 tot 20u00 met expertise, soep en drank.

Met Pascal Gielen, bemiddelaar Danielle van Zuijlen en kunstenaars Kelly Schacht, Filip Van Dingenen, Stijn Van Dorpe, Lotte Geeven en Petra Stavast

Op donderdag 2 april vindt de tweede open talk plaats van de reeks 'Openba(a)r' - Vijf open talks rond kunst in opdracht in de openbare ruimte en de pilootprojecten 'Meer dan Object'. 

Tijdens de talk gaan we dieper in op het thema gentrification, in het kader van de kunstopdracht van Tondelier nv en Stad Gent naar aanleiding van de (private) ontwikkeling van een nieuwe wijk met openbaar domein op de voormalige gasmetersite in Gent. 

In Gent krijgen de inwoners van de wijken Rabot en Blaisant straks een pak nieuwe buren bij. De Tondeliersite wordt de komende 10 jaren een splinternieuwe thuis voor nieuwe en oude Gentenaren op de voormalige industriële gasmetersite, die potentieel de verbinding vormt tussen de bestaande woonwijken. Dat dit een bezorgdheid is van de bedenkers van dit stadsontwikkelingsproject en tevens opdrachtgevers van de kunstopdracht, hoeft niet te verbazen. 

Zijn hier vanuit de kunst, als mede-ontwikkelaar van een gemeenschappelijke ‘lokale cultuur’, zinvolle verbindingen mogelijk die de test van de lange termijn kunnen doorstaan? Zijn er voorstellen denkbaar die leiden tot een gedeeld idee van publieke ruimte?

Vijf kunstenaars werden uitgenodigd voor een residentie op de site om vanuit een positie van nieuwkomer, gast of vreemdeling de situatie te benaderen - een positie die ze delen met de nieuwe bewoners die er nu nog niet zijn. Om te weten welke rol zij hier zien of wensen te verbeelden voor de kunst, is het uitkijken naar hun voorstellen.

Op 2 april gaat cultuursocioloog Dr. Pascal Gielen in gesprek met Danielle van Zuijlen, curator en bemiddelaar van dit pilootproject op Tondelier en de kunstenaars van het project Kelly Schacht, Filip Van Dingenen, Stijn Vandorpe, Lotte Geeven en Petra Stavast. 

De moderator van het gesprek is Koen Brams.


Meer info

Bekijk het filmpje ter inleiding van de context van de kunstopdracht van Tondelier nv & Stad Gent.  

Pilootprojecten Kunst in Opdracht is een samenwerkingsinitiatief van Team Vlaams Bouwmeester, Kunsten en Erfgoed en Kunstenpunt om vijf kunstprojecten in opdracht te realiseren en de bestaande praktijken te onderzoeken, uit te dagen en te vernieuwen. 

Noteer alvast ook de data van de volgende talks:

  • 23 april: thema monument (kunstopdracht Stad Genk)
  • 7 mei: thema openbaarheid (kunstopdracht provincie Antwerpen)
  • 21 mei: thema methodiek op schaal (kunstopdracht Stad Aalst en Netwerk).

Locatie: Atelier Bouwmeester, Ravensteingalerij Brussel

Inschrijven: via mail naar pilootprojecten@kunsten.be of per sms naar 0486/51.04.72 met vermelding van naam - datum talk - aantal personen.

Snel inschrijven is aangewezen aangezien het maximum aantal deelnemers aan het gesprek beperkt is tot 40 personen.