Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Stichting Bernd Lohaus wint Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2014

28.05.2015
Lohaus Foundation © Mirjam Devriendt
Lohaus Foundation © Mirjam DevriendtLohaus Foundation © Mirjam Devriendt

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2014 overhandigd aan de Stichting Bernd Lohaus. Volgens de jury slaagt de stichting erin een artistieke visie van een kunstenaar te continueren en een tweede leven te geven. De stichting is een voorbeeld van hoe vandaag met kunst en artistiek erfgoed omgegaan kan worden.

De Stichting Bernd Lohaus nam de verantwoordelijkheid op zich om de artistieke erfenis van de kunstenaar Bernd Lohaus te bewaren. Ze onderscheidt zich door de manier waarop ze zich inspant om de visie van de kunstenaar verder te ontwikkelen en te vertalen in nieuwe artistieke projecten. De kunstenaar had al aandacht voor de eigen praktijk én voor die van andere kunstenaars. De stichting organiseert tentoonstellingen en symposia en kent ook een eigen prijs toe. In al haar projecten richt zij zich op kunstenaars én op kunstbemiddelaars, en organiseert zij de omkadering en het milieu dat kunst tot stand helpt brengen. Bernd Lohaus en Anny De Decker De Wide zetten al de toon met de White Space galerie, die het Vlaamse en internationale kunstklimaat mede heeft bepaald en verrijkt, onder meer door het werk van Joseph Beuys naar Antwerpen te brengen.

De stichting is verrast en blij met de toekenning van de Vlaamse Cultuurprijs. Het is een blijk van waardering voor het werk van de voorbije jaren, zowel wat betreft de conservatie en zichtbaarheid van het oeuvre van Bernd Lohaus als wat betreft het aanmoedigen en ondersteunen van andere kunstenaars.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Liefde voor de kunst en voor anderen… De Stichting Bernd Lohaus draagt die boodschap met brio uit en houdt de erfenis van kunstenaar Bernd Lohaus in ere. Ze is een rolmodel als platform waar kunstenaars en gevestigde waarden elkaar ontmoeten.”

Net op dit moment loopt in het M HKA de tentoonstelling Fremdkörper: werken uit het atelier van Bernd Lohaus.


Cultuurprijzen Vlaanderen 2014

Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waar zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje La ultima isla van Philip Aguirre.


Meer info