Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Xaveer De Geyter wint Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur 2014

12.10.2015

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur 2014 uitgereikt aan architect Xaveer De Geyter. De jury looft Xaveer De Geyter voor zijn werk dat uitwegen zoekt, confronteert en durft een rol op te eisen voor de architect als denker, criticus en vernieuwer.

Architect Xaveer De Geyter is verantwoordelijk voor kritisch en vooruitstrevend werk, dat clichés over architectuur en stedelijkheid uitdaagt en bevraagt. Hij schrikt er niet voor terug om tegen te spreken wat onze maatschappij voor waar en wenselijk aanneemt. Op die manier houdt zijn architectuur een vaak onbestaand debat in leven en toont hij dat een architectuurcultuur slechts mogelijk is als niet iedereen het er overal mee eens is. De projecten van Xaveer De Geyter Architecten (XDGA) vertrekken niet van wat mogelijk zou moeten zijn. In voorstellen zoals een torencomplex in de Wetstraat of een oost-westverbinding in Brussel toont hij bijvoorbeeld aan hoe irrationeel, achterhaald en inefficiënt onze omgang met de ruimte kan zijn.

De Geyter zorgt niet enkel voor polemiek. Het bureau realiseerde woontorens in Breda, een nieuw stadsdeel nabij Lille, een uitbreiding van het Sint-Lucasinstituut en auditoria in Gent. Het Antwerpse Provinciehuis en een luifel boven het Brusselse metrostation Rogier staan in de steigers. De subtiele invloed van De Geyter op jonge bureaus is niet te onderschatten. Hij streeft niet naar het meest haalbare compromis en evenmin naar de banaliteit van het wonen of de ambachtelijkheid van het bouwen. Deze bekroning onderstreept het belang van een eigenzinnige en opwindende traditie in het succesverhaal van de Vlaamse architectuur.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Xaveer De Geyter en zijn bureau XDGA hadden slechts weinig projecten nodig om een reputatie op te bouwen. Twee woningen uit de jaren negentig zijn nog steeds exemplarisch en hedendaags. In hun actuele stadsprojecten zetten ze in onze veranderende samenleving de toon om architectuur kritisch te bekijken en een identiteit te geven aan gebouwen, wijken en pleinen.”


Dag van de Architectuur 2015

Op 11 oktober 2015 vindt de 7e editie van de Dag van de Architectuur plaats, een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) met als thema Architectuur maken en meemaken. Meer dan 90 spraakmakende gebouwen in heel Vlaanderen en Brussel gooien hun deuren open voor het publiek. De focus ligt op ‘co-creatie’ en ‘beleveniswaarde’, de wisselwerking tussen gebruiker en realisator van architectuur. Tijdens de Avond van de Architectuur nemen drie salongesprekken de architectuurcultuur onder de loep, met als thema ‘Architectuur als gedeelde opdracht’.

Meer info: www.dagvandearchitectuur.be 


Cultuurprijzen Vlaanderen 2014

Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waar zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.

De Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur alterneert jaarlijks met de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving.

Meer informatie: www.cultuurprijzen.be