Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Anjou-Bijbel

Anoniem - Anjou-Bijbel
Kunstenaar:
Anoniem
Titel: 
Anjou-Bijbel
Jaar: 
2007
Bewaarplaats: 
Maurits Sabbebibliotheek
Categorie: 
Artistiek
Thema: 
Archivalisch en Documentair Erfgoed
De waarde van dit unieke handschrift is onmisbaar voor het collectieve geheugen, als topstuk van de miniatuurkunst uit de 14de eeuw.
Het handschrift vervult in meerdere opzichten een schakelfunctie. Het is cruciaal in de ontwikkeling van de miniatuurkunst en illustreert de band met de schilder- en beeldhouwkunst in Europa. Voor de geschiedenis van de tekst van de Vulgaat is de Anjou-Bijbel belangrijk omdat hij een rol speelde bij de totstandkoming van de Leuvense vulgaatbijbel van 1547. De ijkwaarde van de Anjou-Bijbel is belangrijk bij de studie van de miniatuurtechnieken. De bijzondere artistieke waarde van de Anjou-Bijbel is evident. We hebben hier te maken met een uniek topstuk van miniatuurkunst.
De verluchte bijbel, bekend onder de naam Anjou-bijbel of Bible Angevine, is een uitzonderlijk rijkelijk versierd handschrift, ontstaan in Napels rond 1340 aan het hof van Robert I van Anjou. Het bestaat uit 338 folio's met twee volbladminiaturen, meer dan 160 kleinere miniaturen - initiaal versieringen ter introductie van de bijbelsecties en kleine miniaturen die alluderen op de bijbelse teksten en op historische gebeurtenissen die met het koningshuis zijn verweven - en op elke folio fantasierijke randversieringen.