Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Neptunus en Amphitrite

Bartholomeus Spranger - Neptunus en Amphitrite
Kunstenaar:
Bartholomeus Spranger
Titel: 
Neptunus en Amphitrite
Jaar: 
2015
Bewaarplaats: 
Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet
Categorie: 
Artistiek
Thema: 
Beeldende kunst 16de eeuw - Tekenkunst
Dit is de enige gesigneerde tekening in Vlaanderen van de leidende figuur uit het late maniërisme. Een sterk gelijkende tekening, eveneens gesigneerd in zwarte inkt, bevindt zich in het Metropolitan Museum of Art, in New York.
Neptunus en Amphitrite werd in prent gebracht door Jan Sadeler.
Spranger tekende de naakten met een uniek stijlgevoel en een virtuoze vaardigheid. De anatomische details en het onnatuurlijke uitlengen van figuren, in gecompliceerde poses, leiden tot een apotheose van gratie en sierlijkheid. Spranger genoot daarom een internationale reputatie. Zijn tekeningen waren een maatstaf voor veel kunstenaars.
Het thema is ontleend aan de Metamorfosen van de Romeinse auteur Ovidius. De goden leenden zich uitstekend voor de weergave van het menselijke naakt. Vaak bezitten ze een erotisch karakter. Voor de compositie baseerde Spranger zich op meesterwerken uit de renaissance of scheppingen van tijdgenoten. De dynamische houding is gebaseerd op een compositie van Perino del Vaga, de krachtige plasticiteit verraadt zijn vertrouwdheid met de sculpturen van de naar Italië uitgeweken Vlaming Jean de Boulogne. De toevoegingen in witte dekverf, die het licht opvangen en een schilderachtige toets verzorgen, zijn vergelijkbaar met sommige tekeningen van de Italiaanse maniërist Parmiginanino.
ca. 1590
pen, bruine inkt, witte dekverf, papier
245 x 173 mm
Cat. A.II.3, inv. PK.OT. 00005