Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

A Strafing

Christopher Richard Wynne Nevinson - A Strafing
Kunstenaar:
Christopher Richard Wynne Nevinson
Titel: 
A Strafing
Jaar: 
2015
Bewaarplaats: 
Museum voor Schone Kunsten Gent
Categorie: 
Artistiek
Thema: 
Wereldoorlog I
A Strafing behoort tot de artistieke hoogtepunten van deze Britse avant-gardekunstenaar. Nevinsons meesterwerken uit de Eerste Wereldoorlog zijn het resultaat van indringende ervaringen aan het front gekoppeld aan futuristische en kubistische stijlvormen. Deze schilderijen bevinden zich in grote Europese musea zoals het Imperial War Museum en Tate Gallery. Dit doek is het enige werk van Nevinson in Vlaams bezit.
A Strafing is een evocatie van de frontervaring en de rauwheid van de oorlog, een blijvende aanklacht tegen de oorlog als een zinloze en destructieve onderneming en een beeld van de dehumaniserende oorlogsmachinerie (collectieve geheugen).
In de overgang naar een kritische en onverbloemde oorlogskunst parallel aan de ervaringen van de kunstenaar bezit A Strafing een schakelfunctie in het oeuvre van Nevinson.
Concreet maakt het de overgang tussen het vroege oorlogswerk uit 1915 en het morbide Paths of Glory (1917).
Als icoon van de ontwikkeling van de Britse avant-gardekunst tijdens Wereldoorlog I en als authentieke artistieke neerslag van de oorlog versus de officiële – heroïsche – oorlogsiconografie bezit A Strafing een ijkwaarde.
1916
olieverf op doek
41,3 x 50,7 cm
Inv. 2009-A